Kenapa Kelapa Muda?

Pokok kelapa banyak gunanya. Daripada pucuk hingga akarnya. Tiada satu tanpa guna. Enak pula rasanya. Tinggi nilainya. Airnya digemari semua. Ringkasnya, ia pokok serbaguna. Begitu juga kita, dijadikan Allah swt dengan bakat dan rupa. Nilainya tidak terkata. Manusia, tanpa mengira miskin atau kaya, lembam atau cerdik akalnya, semuanya sama. Semuanya bergantung kepada kita untuk memenfaatnya.

Tepuk dada, iman pengantaranya.

HARGAILAH ORANG MUDA!Saturday, November 22, 2008

PEMBANGUNAN MODAL INSAN MISI UTAMA

BERITA HARIAN, 22 November 2008

KUALA LUMPUR: Kementerian Pertahanan perlu menjadikan pelaburan dalam pembangunan modal insan sebagai agenda utama kementerian itu, kata Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi. Abdullah yang juga Menteri Pertahanan berkata, pelaburan dalam modal insan bukan saja dapat menghasilkan warga kerja berilmu dan berfikiran strategik, tetapi turut membentuk sumber manusia yang peka dengan perubahan semasa.

"Setiap warga kementerian baik awam ataupun tentera mestilah dilatih supaya memiliki kemahiran bersesuaian bagi menghadapi cabaran semasa.

"Saya sedar membangunkan tenaga kerja relevan dengan peredaran semasa dunia antara cabaran terbesar yang perlu dihadapi kementerian Pertahanan pada masa ini," katanya dalam teks ucapan pada Majlis Sambutan Hari Kualiti dan Integriti di kementerian itu di sini, semalam.

Teks ucapan itu dibacakan Timbalan Menteri Pertahanan, Datuk Wira Abu Seman Yusop. Abdullah berkata, dengan adanya tenaga kerja yang terlatih dan komited, Kementerian Pertahanan akan dapat mengekalkan monopolinya sebagai penggubal dasar, penasihat dan pelaksanaan dasar kerajaan dalam hal ehwal keselamatan negara.

"Dalam Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9), kerajaan meletakkan sejumlah peruntukan demi memastikan pembangunan modal insan yang dirancang dapat diaplikasi dengan lebih berkesan.

"Insentif diberikan kepada anggota tentera terutama berpangkat rendah," katanya.

No comments:

Artikel - Artikel..