Kenapa Kelapa Muda?

Pokok kelapa banyak gunanya. Daripada pucuk hingga akarnya. Tiada satu tanpa guna. Enak pula rasanya. Tinggi nilainya. Airnya digemari semua. Ringkasnya, ia pokok serbaguna. Begitu juga kita, dijadikan Allah swt dengan bakat dan rupa. Nilainya tidak terkata. Manusia, tanpa mengira miskin atau kaya, lembam atau cerdik akalnya, semuanya sama. Semuanya bergantung kepada kita untuk memenfaatnya.

Tepuk dada, iman pengantaranya.

HARGAILAH ORANG MUDA!Sunday, November 16, 2008

BELIA KURANG CEBURI PEMBINAAN - Kerajaan Belanja Besar Bina Institut Kemahiran

BERITA HARIAN, 16 November 2008
Zainab Mohd Yatim bhnews@bharian.com.my

Malaysia mempunyai kapasiti untuk tenaga kerjanya meningkatkan kepakaran dari segi teknikal dan vokasional dalam industri pembinaan, tetapi keupayaan itu belum dimanfaatkan sepenuhnya.

Menteri Kerjaraya, Datuk Mohd Zin Mohamed, berkata keadaan ini berlaku kerana sektor pembinaan negara ini masih berada pada tahap konvensional menyebabkan golongan belia kurang tertarik untuk menyertai sektor itu.

"Kerajaan membelanjakan sejumlah wang yang besar untuk menyediakan institut kemahiran seperti Institut Giat Mara, Institut Kemahiran Mara (IKM) dan Akademi Binaan Negara yang mampu melahirkan pekerja yang kreatif dan mahir. "Bagaimanapun, kemudahan disediakan itu tidak dimanfaatkan sepenuhnya untuk mencetus anjakan kepakaran kerana generasi muda," katanya selepas melawat pusat Pertandingan Kemahiran Asean Ketujuh (ASC) yang berlangsung selama tiga hari berakhir hari ini, di Akademi Binaan Malaysia (ABM), di sini, semalam.

Menjelaskan mengenai perjalanan pertandingan ASC, Mohd Zin berkata, beliau berpuas hati dengan penganjuran yang menyaksikan lebih 200 ahli profesional muda tempatan dalam bidang industri, perkhidmatan dan vokasional di seluruh negara berkumpul menunjukkan kebolehan, bakat dan keupayaan masing-masing.

No comments:

Artikel - Artikel..