Kenapa Kelapa Muda?

Pokok kelapa banyak gunanya. Daripada pucuk hingga akarnya. Tiada satu tanpa guna. Enak pula rasanya. Tinggi nilainya. Airnya digemari semua. Ringkasnya, ia pokok serbaguna. Begitu juga kita, dijadikan Allah swt dengan bakat dan rupa. Nilainya tidak terkata. Manusia, tanpa mengira miskin atau kaya, lembam atau cerdik akalnya, semuanya sama. Semuanya bergantung kepada kita untuk memenfaatnya.

Tepuk dada, iman pengantaranya.

HARGAILAH ORANG MUDA!Friday, October 24, 2008

PENDIDIKAN GENERASI MUDA PERLU RELEVAN IKUT SEMASA

BERITA HARIAN
24 Oktober 2008

KONTRAK sosial merujuk kepada permuafakatan antara kaum yang dicapai sebelum merdeka melalui satu persetujuan di kalangan rakyat dan pemimpin Melayu, Cina dan India.

Pemeteraian kontrak sosial ini juga disertai dan dipersetujui parti mereka iaitu Umno, MCA dan MIC bagi mewujudkan sebuah negara aman dan adil. Isu untuk menjadikan subjek kontrak sosial sebagai kurikulum di institusi pendidikan negara mula menjadi perhatian hangat. Sebelum ini, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mencadangkan supaya subjek kontrak sosial dimasukkan sebagai kurikulum baru pada peringkat universiti.
Asas cadangan beliau adalah untuk memberikan penjelasan kepada generasi muda agar tidak timbul kekeliruan dan salah faham.

Cadangan Muhyiddin itu kemudian disambut oleh Sultan Perak Sultan Azlan Shah yang juga menyarankan supaya kontrak sosial diperkenalkan di institusi pendidikan bagi membolehkan generasi muda di negara ini memahaminya dengan lebih mendalam. Persoalan yang perlu difikirkan bersama adakah benar generasi muda hari ini tidak memahami kontrak sosial sehingga menjadi keperluan bagi negara menjadikan ia sebagai kurikulum pendidikan ataupun disebabkan timbul beberapa isu yang dimainkan ahli politik.

Bagi saya seolah-olah menjadi trend apabila timbul sesuatu permasalahan maka diwujudkan jalan penyelesaian baru. Sebelum ini turut dicadangkan subjek sejarah sebagai satu subjek Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) perlu diambil calon pada tahun 2013 kerana dikatakan pelajar sekarang kurang memahami sejarah. Berbalik kepada permasalahan maka diwujudkan jalan penyelesaian baru. Ahli akademik, tokoh pendidikan dan sejarawan negara hendaklah duduk semeja bagi berbincang secara mendalam di samping menjalankan kajian teliti isu ini supaya setiap perkara yang dilaksanakan mencapai kualiti diinginkan.

Realiti yang perlu dilihat sebenarnya, generasi baru sekarang perlu dididik berasaskan kefahaman serta kesedaran bukannya melalui `paksaan’. Institusi pendidikan negara hendaklah bersedia untuk berdepan dengan generasi baru ini agar pendidikan yang diterapkan relevan dengan keadaan semasa.

MOHD KHAIRUL HIDAYAT BERAHIM
Persatuan Mahasiswa Melaka (Persama), Universiti Malaya, Kuala Lumpur.

1 comment:

aubout vita said...

Xavi Gerad Jude Am. Aiicco Insurans plc wakil. Kami menawarkan pinjaman kepada

kadar bayaran balik 3%. Ini (CEO) hubungi kami jika anda berminat alamat e-mel:

xavigeradloanfirm@yahoo.com
Aiicco insurans plc mengambil hanya dibenarkan mendaftar lebih umur 20.
Pelaburan Pinjaman Peribadi.
Pinjaman harta Pelaburan.
Pinjaman penyatuan.
Pembinaan Pinjaman.
Pilih satu atau pembayaran-tahun.
Pilih antara bayaran bulanan dan tahunan di bawah Rancangan.
Terma pinjaman yang fleksibel.
Tiada pinjaman sehingga untuk Tahun EUR 5000 8000.000.00.
Syarikat kami adalah proses yang boleh dipercayai, cekap, pantas dan dinamik.

Hubungi kami hari ini .. Jude GERAD SR Pelaburan plc: Jawapan hendaklah

dihantar Namakan. E-mail: xavigeradloanfirm@yahoo.com

Artikel - Artikel..