Kenapa Kelapa Muda?

Pokok kelapa banyak gunanya. Daripada pucuk hingga akarnya. Tiada satu tanpa guna. Enak pula rasanya. Tinggi nilainya. Airnya digemari semua. Ringkasnya, ia pokok serbaguna. Begitu juga kita, dijadikan Allah swt dengan bakat dan rupa. Nilainya tidak terkata. Manusia, tanpa mengira miskin atau kaya, lembam atau cerdik akalnya, semuanya sama. Semuanya bergantung kepada kita untuk memenfaatnya.

Tepuk dada, iman pengantaranya.

HARGAILAH ORANG MUDA!Friday, September 25, 2009

KOLEJ TEKNOLOGI BESTARI SASAR STATUS KOLEJ UNIVERSITI TAHUN DEPAN

BERITA HARIAN, 25 September 2009
Oleh Khairina Yasin

KOLEJ Teknologi Bestari (KTB), Setiu, Terengganu melaksanakan pelbagai strategi dan perancangan bagi memastikan sasarannya mencapai status kolej universiti, tahun depan. Pengerusi Eksekutifnya, Datuk Dr Tengku Mahmud Mansor, berkata strategi itu termasuk meningkatkan keberkesanan pengajaran dan menambah baik kualiti program ditawarkan bagi membolehkan KTB bersaing dengan institusi pengajian tinggi swasta lain. Katanya, kolej itu juga merancang menambah lebih banyak program sendiri khususnya di peringkat ijazah pertama dalam bidang kejuruteraan dan sains kesihatan apabila berstatus kolej universiti.

“Kita mengenal pasti kekuatan bidang kejuruteraan, sains kesihatan dan sains komputer sebagai program baru yang akan ditawarkan kepada pelajar berdasarkan permintaan pasaran kerjaya masa kini. “Di bawah bidang kejuruteraan, KTB akan menawarkan program sarjana muda kejuruteraan awam, mekanikal dan elektronik,” katanya dalam satu kenyataan.

Tengku Mahmud berkata, biarpun belum begitu dikenali di seluruh negara, kolej itu adalah institusi pengajian tinggi swasta pilihan kebanyakan pelajar di Pantai Timur untuk melanjutkan pengajian tinggi.

Setakat ini, katanya, kolej berkenaan menjalin kerjasama dengan beberapa institusi pengajian tinggi awam bagi menawarkan program sarjana muda dan diploma, antaranya Bachelor Pentadbiran Perniagaan, Diploma Sains Komputer dan Diploma Pengurusan Perniagaan dengan kerjasama Universiti Putra Malaysia. Seterusnya, Diploma Pengurusan Teknologi (Perakaunan) dan Diploma Sains Komputer (Multimedia) dengan Universiti Teknologi Malaysia, Diploma Teknologi Maklumat (Universiti Kebangsaan Malaysia), manakala Diploma Kewangan dan Perbankan (Universiti Utara Malaysia).

“Kolej ini sendiri turut menawarkan Diploma Teknologi Maklumat, Diploma Pengajian Perniagaan, Sijil Pengurusan Perniagaan dan Sijil Sains Komputer.

“Menerusi Institut Kemahiran Bestari pula, kita turut menawarkan pelbagai program kemahiran Majlis Latihan Vokasional Kebangsaan,” katanya.

Tengku Mahmud berkata, antara keistimewaan KTB ialah persekitarannya selesa, staf akademik berkelayakan dan berpengalaman, memiliki pelbagai kemudahan prasarana dan pengurusan pembelajaran sistematik. Berikutan itu, katanya, ramai lulusan kolej itu sebelum ini mencapai Purata Nilai Gred Kumulatif melebihi 3.5, selain berjaya memasuki universiti awam dan diterima bekerja.

Sebagai IPT milik penuh Pertubuhan Kebajikan Anak Yatim Malaysia, katanya, kolej itu turut menyediakan kuota khas untuk anak yatim melanjutkan pengajian peringkat sijil, diploma dan ijazah pertama.

No comments: