Kenapa Kelapa Muda?

Pokok kelapa banyak gunanya. Daripada pucuk hingga akarnya. Tiada satu tanpa guna. Enak pula rasanya. Tinggi nilainya. Airnya digemari semua. Ringkasnya, ia pokok serbaguna. Begitu juga kita, dijadikan Allah swt dengan bakat dan rupa. Nilainya tidak terkata. Manusia, tanpa mengira miskin atau kaya, lembam atau cerdik akalnya, semuanya sama. Semuanya bergantung kepada kita untuk memenfaatnya.

Tepuk dada, iman pengantaranya.

HARGAILAH ORANG MUDA!Thursday, December 25, 2008

INDUSTRI PEMBINAAN DIGESA GUNA IBS

UTUSAN MALAYSIA, 23 Disember 2008

Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia (CIDB) meminta semua pihak dalam industri pembinaan tempatan menggunakan Sistem Binaan Berindustri (IBS) kerana sistem itu mampu menjimatkan 35 peratus daripada kos pembinaan dan menjimatkan masa sehingga 50 peratus.

Pengerusi CIDB Tan Sri Ir Jamilus Hussein berkata, bagi memastikan saranan itu berjaya, CIDB merancang mewujudkan pelan induk dalam tempoh terdekat bagi memastikan sistem itu yang mampu mengurangkan tenaga pekerja asing, dilaksanakan.

"Jika industri pembinaan tempatan tidak dinaik taraf kepada IBS, maka selama-lamanya kita akan bergantung kepada tenaga pekerja asing dan ia merupakan satu pembaziran terutama dalam ketidaktentuan keadaan ekonomi semasa," katanya Pada sidang media selepas Majlis penyampaian Zakat Perniagaan CIDB 2007, di sini hari ini.

IBS merupakan sistem pembinaan yang menggunakan teknik, produk dan komponen yang disediakan di luar tapak, dan dipasang di tapak binaan. Ia berintensifkan teknologi mekanisme dan automasi. Jamilus berkata, antara langkah yang diambil CIDB untuk mengurangkan tenaga asing adalah meningkatkan kapasiti dan keupayaan kakitangan dalam sektor binaan menerusi program latihan kepada sekurang-kurangnya 100,000 pekerja mahir bermula tahun ini.

"Strategi latihan ini adalah untuk melahirkan lebih ramai pekerja mahir tempatan, selari dengan saranan kerajaan untuk mengurangkan 70,000 tenaga kerja asing dalam sektor binaan daripada 320,000 sekarang kepada 250,000 orang menjelang tahun 2015," katanya.

Mengenai nilai projek yang diberikan CIDB tahun ini, beliau menjangkakan jumlahnya kira-kira RM50 hingga RM60 bilion yang melibatkan pelaksanaan projek susulan Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9).

Sementara itu, Jamilus berkata, CIDB membayar zakat perniagaan berjumlah RM1.215 juta bagi tahun 2007 kepada 14 pusat zakat negeri di seluruh negara, hari ini. Jumlah itu berkurangan berbanding 2006 yang bernilai RM1.5 juta, berikutan pendapatan CIDB yang susut serta kurangnya projek pembangunan 2007 berbanding tahun sebelumnya. Pada majlis itu, CIDB turut meraikan dan memberi sumbangan kepada anak-anak yatim dari Asrama Baitul Ummah, Taman Setapak Indah, Kuala Lumpur.

No comments: