Kenapa Kelapa Muda?

Pokok kelapa banyak gunanya. Daripada pucuk hingga akarnya. Tiada satu tanpa guna. Enak pula rasanya. Tinggi nilainya. Airnya digemari semua. Ringkasnya, ia pokok serbaguna. Begitu juga kita, dijadikan Allah swt dengan bakat dan rupa. Nilainya tidak terkata. Manusia, tanpa mengira miskin atau kaya, lembam atau cerdik akalnya, semuanya sama. Semuanya bergantung kepada kita untuk memenfaatnya.

Tepuk dada, iman pengantaranya.

HARGAILAH ORANG MUDA!Wednesday, December 03, 2008

JOHOR: 400 PEKERJA KILANG DIBERHENTI BERPERINGKAT

BERITA HARIAN , 3 Disember 2008
Mustapha Ismail bhnews@bharian.com.my

Pengurusan didakwa ambil 1,500 tenaga kerja baru rakyat asing BATU PAHAT: Kementerian Sumber Manusia diminta segera campur tangan bagi menyelesaikan masalah dihadapi kira-kira 400 pekerja tempatan kilang Sharp Manufacturing Malaysia (SMM) Sdn Bhd di Kawasan Perindustrian Sri Gading Satu, di sini yang berhadapan tindakan pemberhentian kerja beramai-ramai yang dilakukan secara berperingkat, bermula semalam. Bagaimanapun, apa yang dikesalkan ialah pemberhentian pekerja terbabit dipercayai ada kaitan dengan tindakan pengurusan kilang mengambil 1,500 tenaga kerja baru di kalangan rakyat asing.

Wakil pekerja, Huzaini Zaini, berkata pekerja terbabit dimaklumkan mengenai tindakan diambil pihak pengurusan itu melalui satu surat kepada agensi pengambilan tenaga kerja, Qaibermax (M) Sdn Bhd. Beliau berkata, pengambilan tenaga kerja di kalangan warga Indonesia dan Myanmar bagi menggantikan pekerja rakyat tempatan di kilang itu turut dipercayai diuruskan agensi terbabit, sejak Oktober lalu. Katanya, notis pemberhentian kerja yang ditandatangani Pengarah Pengurusan dan Kewangan SMM, Y Chiba mula diserah kepada pekerja terbabit secara berperingkat, bermula 24 November lalu.

"Seramai 66 pekerja pekerja kumpulan pertama itu, menerima notis masing-masing pada 24 November lalu dan dimaklumkan kontrak kerja mereka ditamatkan berkuat kuasa semalam.

"Notis seterusnya dikeluarkan SMM pada Khamis lalu dan kali ini ia membabitkan pemberhentian beberapa lagi pekerja berstatus kontrak bermula pada 5, 13, 16 dan 24 Disember.

"Bagaimanapun, kami berpendapat tindakan berkenaan jelas melanggar Akta Kerja 1955 yang melarang majikan memberhentikan pekerja tempatan, untuk memberi laluan kepada pekerja asing," katanya. Huzaini berkata, pihaknya berusaha mendapat maklumat lanjut mengenai tindakan pemberhentian kerja berkenaan, termasuk mengemukakannya kepada seorang anggota Exco Kesatuan Pekerja SMM.

Beliau berkata, tindakan diambil pengurusan SMM itu jelas bertentangan dengan Akta Pekerja 1955 yang melarang majikan memberhentikan pekerja rakyat tempatan, bagi memberi laluan kepada warga asing. "Masalah ini turut dirujuk kepada beberapa pihak lain, termasuk Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Parit Raja, Abd Aziz Kaprawi bagi mendapatkan bantuan," katanya.

Abd Aziz ketika ditemui wakil pekerja terbabit berkata, tindakan diambil pengurusan SMM itu jelas melanggar serta bertentangan dengan peraturan ditetapkan dalam akta berkenaan.

No comments: