Kenapa Kelapa Muda?

Pokok kelapa banyak gunanya. Daripada pucuk hingga akarnya. Tiada satu tanpa guna. Enak pula rasanya. Tinggi nilainya. Airnya digemari semua. Ringkasnya, ia pokok serbaguna. Begitu juga kita, dijadikan Allah swt dengan bakat dan rupa. Nilainya tidak terkata. Manusia, tanpa mengira miskin atau kaya, lembam atau cerdik akalnya, semuanya sama. Semuanya bergantung kepada kita untuk memenfaatnya.

Tepuk dada, iman pengantaranya.

HARGAILAH ORANG MUDA!Tuesday, June 02, 2009

80 PERATUS PROJEK JKR LEWAT

UTUSAN MALAYSIA, 2 Jun 2009
YUSRI SAHAT utusanpahang@utusan.com.my

KUANTAN 1 Jun - Sebanyak 80 peratus projek di bawah Kementerian Kerja Raya sepanjang tahun lalu dikenal pasti mengalami kelewatan sehingga mengakibatkan kerajaan terpaksa menanggung peningkatan kos, pembaziran masa serta tenaga.

Sehubungan itu, Menteri Kerja Raya, Datuk Shaziman Abu Mansor berkata, pihaknya akan memperketatkan amalan pemberian Pelanjutan Masa (EOT) supaya kadar kelewatan projek dapat dikurangkan kepada 50 peratus tahun ini.

''Kadar kelewatan ini adalah tinggi tetapi ia bukan berpunca daripada kesilapan JKR semata-mata sebaliknya disebabkan pelbagai faktor,'' katanya. Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan mesyuarat pegawai kanan Jabatan Kerja Raya (JKR) di sini hari ini. Shaziman berkata, kelewatan sesuatu projek banyak berpunca daripada faktor luaran termasuk pengambilan tanah, kenaikan harga bahan binaan, ketidakmampuan kontraktor atau pemindahan utiliti.

Bagaimanapun jelasnya, walau apa juga alasan yang diberikan, rakyat tetap menyalahkan JKR berikutan kelewatan sesuatu projek tanpa mengambil kira faktor-faktor luaran tersebut.
Sehubungan itu, tambah beliau, JKR perlu mengatasi masalah tersebut menerusi koordinasi yang efektif dengan jabatan-jabatan lain supaya sesuatu projek tidak tergendala.

''Misalnya, JKR perlu bekerjasama dengan Tenaga Nasional Berhad (TNB) sebelum melaksanakan sesuatu projek supaya tidak timbul masalah berbangkit yang akhirnya menyusahkan rakyat,'' jelasnya.

Beliau juga mengingatkan semua JKR negeri supaya berhati-hati dalam meluluskan Arahan Perubahan Kerja (VO) dalam projek-projek kerajaan bagi mengelakkan implikasi kewangan yang lebih besar.

''JKR perlu berbincang dengan agensi pelanggannya supaya setiap VO yang diluluskan betul-betul memberi manfaat kepada rakyat,'' jelasnya. Beliau menambah, VO merupakan perubahan spesifikasi yang terpaksa dilakukan dan tidak mengikuti pelan asal sesuatu projek.

No comments: