Kenapa Kelapa Muda?

Pokok kelapa banyak gunanya. Daripada pucuk hingga akarnya. Tiada satu tanpa guna. Enak pula rasanya. Tinggi nilainya. Airnya digemari semua. Ringkasnya, ia pokok serbaguna. Begitu juga kita, dijadikan Allah swt dengan bakat dan rupa. Nilainya tidak terkata. Manusia, tanpa mengira miskin atau kaya, lembam atau cerdik akalnya, semuanya sama. Semuanya bergantung kepada kita untuk memenfaatnya.

Tepuk dada, iman pengantaranya.

HARGAILAH ORANG MUDA!Saturday, August 30, 2008

BUKTI KESUNGGUHAN KERAJAAN JANA MODAL INSAN

Bajet 2009, BERITA HARIAN
30 Ogos 2009

PERUNTUKAN besar RM2.4 bilion bagi meningkatkan kemudahan dan menjalankan program latihan kemahiran mencerminkan kesungguhan kerajaan menjana modal insan berteraskan vokasional bagi memacu pembangunan negara. Ketua Pengarah Mara, Datuk Nam Marthinin, berkata sektor industri negara yang berkembang pesat memerlukan tenaga mahir dan separa mahir terlatih bagi memacu bidang berdaya saing. “Langkah itu juga selaras dengan usaha kerajaan mengoptimumkan guna tenaga kerja dalam bidang berkaitan terutama membabitkan generasi muda lebih berminat dengan latihan dan vokasional,” katanya.

Ketua Pegawai Eksekutif Agensi Kelayakan Malaysia (MQA), Datuk Syed Ahmad Hussein, berkata peruntukan itu akan membantu melancarkan aktiviti berkaitan bagi meningkatkan penggunaan sumber tenaga negara. Berikutan usaha itu, katanya, lepasan diploma dan ijazah institusi latihan dan vokasional turut mendapat pengiktirafan dan imbuhan wajar seperti lulusan institusi pendidikan tinggi lain. Sementara itu, dua kesatuan guru menyifatkan langkah menambah sekolah baru membabitkan 110 sekolah rendah dan 181 menengah membantu merealisasikan pelaksanaan persekolahan satu sesi.

Presiden Kesatuan Guru Melayu Malaysia Barat, Mohd Sabri Mohd Arshad, berkata kini kebanyakan sekolah berdepan pelajar terlalu ramai yang menyukarkan pelaksanaan sekolah satu sesi. Presiden Majlis Pemuafakatan Persatuan Ibu bapa dan Guru Nasional, Prof Datuk Mohd Ali Hassan, berkata usaha kerajaan itu mampu mewujudkan suasana pembelajaran lebih kondusif dengan nisbah pelajar dan guru lebih kecil. Yang Dipertua Gabungan Majlis Guru Besar Malaysia, Ruslan Madon, berkata berikutan pelaksanaan sekolah satu sesi pula, pelajar mempunyai banyak masa untuk mengikuti kegiatan lain termasuk kokurikulum. Mengenai keutamaan kepada sekolah di Sabah dan Sarawak bagi perluasan Program Pintar, Pengerusi Kesatuan Guru Sarawak, William Ghani Bena, berkata geran pelancaran 20 juta Yayasan Pintar diwujudkan bagi tujuan itu bakal memberi nafas baru pembangunan sekolah pedalaman Sarawak.

No comments: