Kenapa Kelapa Muda?

Pokok kelapa banyak gunanya. Daripada pucuk hingga akarnya. Tiada satu tanpa guna. Enak pula rasanya. Tinggi nilainya. Airnya digemari semua. Ringkasnya, ia pokok serbaguna. Begitu juga kita, dijadikan Allah swt dengan bakat dan rupa. Nilainya tidak terkata. Manusia, tanpa mengira miskin atau kaya, lembam atau cerdik akalnya, semuanya sama. Semuanya bergantung kepada kita untuk memenfaatnya.

Tepuk dada, iman pengantaranya.

HARGAILAH ORANG MUDA!Sunday, November 07, 2010

Muhyiddin syor setiap rakyat miliki kemahiran tambahan

BERITA MINGGU
7 November 2010

MUAR: Tan Sri Muhyiddin Yassin mencadangkan supaya rakyat Malaysia memiliki sekurang-kurangnya satu kemahiran tambahan yang dapat meningkatkan pendapatan mereka, sekali gus memastikan negara memiliki tenaga kerja setaraf negara maju.

Timbalan Perdana Menteri berkata, usaha itu penting kerana pada masa ini lebih 80 peratus daripada tenaga kerja negara hanya lulus Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tanpa memiliki kemahiran yang diperlukan bagi membantu mereka memasuki bidang pekerjaan.

“Itu pandangan saya supaya setiap orang sekurang-kurangnya mempunyai satu kemahiran asas seperti dimiliki negara maju lain kerana tenaga kerja yang mempunyai nilai tambah dan berkemahiran penting untuk kita mencapai sasaran menjadi negara maju,” katanya.

Bercakap kepada pemberita selepas merasmikan Program Keusahawanan Kolej-Kolej Komuniti Wilayah Johor 2010 di Pagoh, dekat sini semalam, Muhyiddin berkata, kerajaan menyediakan pelbagai peluang kepada rakyat untuk belajar pelbagai kemahiran menerusi kursus jangka pendek termasuk di kolej komuniti seluruh negara.

Ketika berucap pada Majlis Ramah Mesra Bersama Masyarakat Mukim Gersik di Ledang selepas itu, beliau meminta orang ramai menguasai maklumat dan memahami dasar kerajaan bagi menangkis dakyah pihak tertentu terutama pembangkang yang memutarbelitkan isu sehingga boleh menjejaskan usaha membangunkan negara.

“Tak pernah kita (kerajaan) nak bawa sesuatu kesan buruk, tak pernah kita mahu merosakkan hidup rakyat dan bawa bencana. Dasar kita sejak dulu untuk rakyat, malangnya pembangkang sengaja menyalah tafsir dengan kata kerajaan tak telus, tak bantu rakyat, lebih tertumpu pada kepentingan suku sakat dan pelbagai lagi tohmahan,” katanya.

No comments: