Kenapa Kelapa Muda?

Pokok kelapa banyak gunanya. Daripada pucuk hingga akarnya. Tiada satu tanpa guna. Enak pula rasanya. Tinggi nilainya. Airnya digemari semua. Ringkasnya, ia pokok serbaguna. Begitu juga kita, dijadikan Allah swt dengan bakat dan rupa. Nilainya tidak terkata. Manusia, tanpa mengira miskin atau kaya, lembam atau cerdik akalnya, semuanya sama. Semuanya bergantung kepada kita untuk memenfaatnya.

Tepuk dada, iman pengantaranya.

HARGAILAH ORANG MUDA!Friday, August 07, 2009

SPRM TAHAN DUA 'KONTRAKTOR'

UTUSAN MALAYSIA, 6 Ogos 2009

KUALA LUMPUR 5 Ogos - Dua lelaki ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di ibu negara dan Shah Alam hari ini kerana status kontraktor mereka meragukan walaupun terbabit dalam projek milik kerajaan negeri Selangor. Seorang daripada mereka ditahan di rumahnya di Keramat di sini manakala seorang lagi di Shah Alam petang ini.

Siasatan SPRM mendapati, kedua-dua syarikat kontraktor membabitkan dua lelaki itu didapati memasukkan sejumlah wang sebagai bayaran projek ke dalam akaun milik sebuah parti politik.
Turut ditemui, empat keping cek bernilai antara RM500 hingga RM1,500 setiap satu, keluaran dua syarikat itu untuk dimasukkan dalam akaun berkenaan.

Siasatan SPRM mendapati, nama kedua-dua individu itu digunakan untuk dua buah syarikat terbabit, tetapi kerja-kerja operasinya dilakukan oleh orang lain. Ini agak memelikkan kerana kedua-dua mereka yang berusia 22 dan 50 tahun itu hanya pekerja biasa sebuah kilang namun bernaung di bawah syarikat besar.

Juga difahamkan, SPRM sedang menyiasat penglibatan kontraktor lain dalam penyelewengan itu. Siasatan awal mendapati, beberapa peratus nilai kontrak yang diperoleh bagi setiap sebuah syarikat perlu dimasukkan ke dalam akaun tersebut setiap bulan.

SPRM juga dikatakan sedang menyiasat sebuah syarikat yang diberi 234 projek bernilai RM430,000 sejak tahun lalu.

No comments: