Kenapa Kelapa Muda?

Pokok kelapa banyak gunanya. Daripada pucuk hingga akarnya. Tiada satu tanpa guna. Enak pula rasanya. Tinggi nilainya. Airnya digemari semua. Ringkasnya, ia pokok serbaguna. Begitu juga kita, dijadikan Allah swt dengan bakat dan rupa. Nilainya tidak terkata. Manusia, tanpa mengira miskin atau kaya, lembam atau cerdik akalnya, semuanya sama. Semuanya bergantung kepada kita untuk memenfaatnya.

Tepuk dada, iman pengantaranya.

HARGAILAH ORANG MUDA!Saturday, July 25, 2009

PENYELIA BEBAS TUDUHAN SEBAB KEMATIAN JURURUNDING

UTUSAN MALAYSIA, 25 Julai 2009

KUALA LUMPUR 24 Julai - Seorang bekas penyelia tapak pembinaan hari ini dilepas dan dibebaskan oleh Mahkamah Sesyen di sini daripada tuduhan menyebabkan kematian jururunding korporat, Dr. Liew Boon Horng akibat ditimpa konkrit simen pada penghujung 2005.

Dalam kejadian itu, isteri mendiang, Joane Loy Ai Lan, 38, dan pemandunya, Ahmad Harun Jajuli, 53, turut cedera apabila kereta BMW dinaiki mereka dihempap konkrit yang jatuh dari tingkat 20 kondominium dalam pembinaan di Plaza Damas, Sri Hartamas.

Hakim Mohamad Sekeri Mamat memutuskan demikian di akhir kes pendakwaan selepas mendapati tiada keterangan menunjukkan kematian mangsa disebabkan oleh perbuatan Khew Ah Sum, 52, atau berpunca daripada persubahatannya dengan dua buruh warga Indonesia.

Menurutnya, keterangan saksi pendakwa ke-10, Pensyarah Fakulti Mekanikal dari Universiti Teknologi Mara (UiTM) Shah Alam, Profesor Madya Ahmad Azlan Mat Isa mengesahkan faktor tiupan angin boleh menyebabkan kepingan simen tersebut terbalik dan bukannya terjatuh.
Saksi tersebut turut menyatakan, berdasarkan analisis dan maklumat daripada pekerja-pekerja lain di tapak pembinaan berkenaan mendapati kepingan tersebut diletakkan terlalu hampir dengan penjuru lantai binaan.

Sepanjang perbicaraan, sebanyak 13 saksi pendakwaan dipanggil memberi keterangan.
Ah Sum yang sebelum ini bekerja dengan syarikat San Meng Construction, didakwa menyebabkan kematian Boon Horng, 35, kira-kira pukul 3 petang, 30 Disember 2005 di tapak pembinaan Lot 48626 (Fasa III), Plaza Damas, Blok B, Jalan Hartamas, Mukim Batu, Brickfields di sini.

Dakwaan terhadapnya mengikut Seksyen 304(b) Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 10 tahun atau denda atau kedua-duanya. Syarikat San Meng Construction merupakan subkontraktor bagi pemaju projek pembinaan kondominium tersebut. Boon Horng pula merupakan jururunding korporat di Syarikat Ethos Consultan Sdn. Bhd.
Lelaki itu turut didakwa atas tuduhan pilihan bersubahat dengan dua pekerja binaan, Hasibudin Abd. Razak dan Suradi Hassan melakukan kecuaian sehingga menyebabkan kematian Boon Horng pada masa, tarikh dan tempat yang sama.

Bagi kesalahan ini, dia didakwa mengikut Seksyen 109 Kanun Keseksaan yang dibaca bersama Seksyen 304A kanun sama yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum dua tahun atau denda atau kedua-duanya. Ah Sum diwakili peguam bela, Datuk K. Kumareandran manakala pendakwaan dikendalikan oleh Timbalan Pendakwa Raya, Naziah Mokhtar. Ketika ditemui oleh pihak media selepas selesai prosiding, Ah Sum memberitahu dia berasa lega dengan keputusan mahkamah.

''Sebelum ini, hari-hari risau. Tak tahu apa akan jadi tapi sekarang happy (gembira). Boleh balik rumah senang hati,'' katanya sambil tersenyum lebar.

Dia juga melahirkan rasa kesal terhadap bekas majikannya yang tidak langsung menunjukkan simpati malah tidak membantunya sedangkan sebelum ini berjanji untuk berbuat demikian.

No comments: