Kenapa Kelapa Muda?

Pokok kelapa banyak gunanya. Daripada pucuk hingga akarnya. Tiada satu tanpa guna. Enak pula rasanya. Tinggi nilainya. Airnya digemari semua. Ringkasnya, ia pokok serbaguna. Begitu juga kita, dijadikan Allah swt dengan bakat dan rupa. Nilainya tidak terkata. Manusia, tanpa mengira miskin atau kaya, lembam atau cerdik akalnya, semuanya sama. Semuanya bergantung kepada kita untuk memenfaatnya.

Tepuk dada, iman pengantaranya.

HARGAILAH ORANG MUDA!Saturday, December 26, 2009

RM200J PULIH 'PROJEK SAKIT'

UTUSAN MALAYSIA, 25 Disember 2009

IPOH 25 Dis. - Kerajaan memperuntukkan sebanyak RM200 juta kepada Syarikat Perumahan Negara Berhad (SPNB) bagi memulihkan projek perumahan terbengkalai di seluruh negara tahun depan.

Pengerusi SPNB, Senator Datuk Azian Osman berkata, projek tersebut akan dilaksanakan sebaik sahaja senarai projek terbengkalai diterima daripada Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan.

''Kita akan memastikan projek pemulihan rumah terbengkalai yang dilaksanakan oleh SPNB itu disiapkan dengan sebaik-baiknya.

''SPNB terpaksa memulihkan projek itu tanpa mendapat keuntungan kerana ia merupakan tanggungjawab yang diberikan oleh kerajaan untuk membantu rakyat," katanya. Beliau menyatakan demikian kepada pemberita selepas Majlis Penyampaian Baucer Pakaian Sekolah peringkat Parlimen Ipoh Timur di Dewan Serbaguna Jabatan Belia dan Sukan Perak di sini.
Sebanyak 388 pelajar miskin menerima baucar itu.

Azian berkata, sejak ditubuhkan, SPNB berjaya memulihkan hampir 70 projek rumah terbengkalai di seluruh negara sehingga tahun ini. Terdahulu dalam ucapannya, beliau mahu setiap Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) di Ipoh Timur menjadi ejen kerajaan dalam membantu membasmi kemiskinan.

No comments: